Isten Teszt: IGe logikai istenérve és kritikai tesztelése

Isten Teszt

Anyag definíciói

2017. február 18. - IGe

Anyag.jpgDefiniálja valaki az anyag fogalmát! Első látásra egyszerűnek látszik, de még sem olyan egyszerű, ha jobban belegondolunk. Meglepett, hogy ez is legalább olyan problémát jelentett, mint a definiálja valaki Isten fogalmát feladat. Szívesen vennék humoros meghatározásokat is. A jobbak bekerülnek a gyűjteményembe.


1. Def.
Az anyag mindaz, ami világunkat alkotja, s ez az anyag nem passzív valami, hanem épp annak kölcsönhatásaiban létező.

2. Def.
Fizikai szinten az anyag az, amit fizikai eszközökkel, kitalált mértékrendszer szerint lehet mérni. Ami a dualitás viszonyrendszerébe beleillik valamelyik "oldalon". Gondolom ez elég elemi szintű magyarázat. Abszolút szinten más kérdés. :-)

3. Def.
m*c^2-nyi energia összerendezve :-)

4. Def.
Hülye vagyok, nem értek hozzá, de miért is rossz az a definíció, hogy "anyag az, amit meg lehet fogni"? (biztos azért, mert erre majd azt mondjátok, hogy definiáljam a megfogást...)

5. Def.
Most nincs időm értekezni viszont van egy érdekes észrevételem: anyag (matéria) - anya (máter) Mi köze az anyagnak az anyához? Miért ebből származtatjuk? Magyarul és latinul is...

 


6. Def.
Az anyag "Isten" alkotóeleme.


7. Def.
A materializmus anyagelvű metafizika: a fizikán túlnyúló, a végső valóságról az anyag elvének uralma, elsődlegessége alapján kialakított filozófia. Ahhoz, hogy tisztán megérthessük az anyagelvű világnézetet, legelőször az anyag fogalmát kell tisztáznunk. A Magyar Nagyenciklopédia (1999) szerint az anyag filozófiai fogalmának nincs egységes definíciója. Az Enciklopédia Britannica (1970) szerint a materializmus azt vallja, hogy minden tényt, beleértve az emberi elmét, akaratot és történelmet, fizikai folyamatok okoznak, és lényegében fizikai folyamatok határoznak meg. De miben áll a fizika tárgyköre? Az előbbi enciklopédia szerint a fizika a természet tanulmányozása. A természet fogalmáról pedig azt írja: a filozófia története alatt a természet fogalmát sok ellentmondó értelemben használták, de ez többé-kevésbé a világ anyagi részét jelentette. A kör bezárult: az anyag az, amit a fizika vizsgál, a fizika a természetet vizsgálja, a természet pedig a világ anyagi része. Nem előbbre jutottunk, hanem hátrább: hiszen ha a materializmus túlnyúlik a fizikán, hogyan lehet akkor vizsgálatának tárgya éppen a fizikai értelemben vett anyag? Úgy tűnik, az anyagelvűség a fizikai anyagfogalom filozófiai megalapozására irányul, anélkül azonban, hogy ezt a feladatot elvégezte volna.

8. Def.

"Az anyag mindaz, ami világunkat alkotja, s ez az anyag nem passzív valami, hanem épp annak kölcsönhatásaiban létező." Ez valahogy emlékeztet engem Lenin definíciójára a "Filozófiai füzetek"-ből, mely szerint az anyag filozófiai kategória, az érzeteinkben feltáruló és abban megnyilvánuló, tudatunktól függetlenül létező objektív realitás megjelölésére szolgál. Az ilyen definícióknak csak egy hibájuk van. Nem definíciók. Ugyanis Te azt mondod, hogy: 1. Az anyag minden -- ez nem definíció. 2. Az anyag azonos világunkkal -- De mi is az a "világunk"? Ez tautológia. 3. Az anyag a kölcsönhatásokban létezik, magyarul, az anyag olyan valami, ami mozog. -- Viszont ez is hibás kör, ugyanis a "világunkban" csak anyag mozoghat, tehát nem valami nagy felfedezés azt mondani, hogy az anyag a mozgás tárgya. Véleményem szerint az "anyag"-ra nem létezhet korrekt definíció. Egyébként az sem definíció, hogy az anyag egy olyan valami, amit meg lehet fogni. Miért, a molekulát meg lehet fogni? Szerintem az "anyag" fogalma nagyon összefügg az érzékeléssel. Egy vak tudós egy vak társadalomban minden bizonnyal mást értene az "anyag" fogalma alatt, mint mi. Viszont honnan tudod, hogy öt érzékszerv elég a világ "megragadásához"? Honnan tudod, ha lenne egy hatodik, netán egy hetedik érzékszervünk, akkor mit mondanánk, és hogyan "látnánk" az anyagot? Én sem tudom. Lehet, hogy már értelmét vesztené maga az "anyag" fogalom is.

9. Def.

Nagyon nehéz dolgom lesz így rövid (max 5-6 soros) definíciókat gyűjtenem az anyagról. Úgy látszik Isten sokkal egyszerűbb dolog, mint az anyag, mert ott jöttek szépen sorban a definíciók." Istent tehát többen látták mint az anyagot... Mindig is tudtam hogy az ilyen misztikus dolgok mint az anyag nehezen emészthető az egyszerű nép számára...

10. Def.
Miért kombinálsz ennyit? Az attól függ milyen viszonyítási rendszerben vizsgálódunk. Abszolút szinten az anyag IS isten...(része)...

11. Def.
Az anyagot minél kisebb alkotóelemekre bontod, annál inkább kiderül, hogy csak egy idea.

12. Def.
Összesűrűsödött tér és idő. Az anyag definíciója. Magyarul nem tudóknak, "condensed space and time" :-)

13. Def.
Ezek szerint megvan az anyag új definíciója: Az anyag: Minden ami létezik,
kivéve bizonyos isteneket, akik sznob módon elzárkóznak az anyagi léttől.

14. Def.
Az anyag illúzió. Tudatod káprázata. (VÉDÁK)

15. Def.

a tér hiányára gondoltál ugye?

16. Def.
Nem kell és nem is lehet mindent definiálni. Einstein óta az anyag és az energia ugyanaz; az energiát pedig alapfogalomnak tennék meg minden fizikai elméletben.

17. Def.
Anyag az amit
1a) közvetlenül érzékelhetünk (láthatunk és érezhetünk)
1b) alkalmasint hatást gyakorol illetve hatást gyakorolhat ránk.
1c) ezek szerint kapcsolatot kontaktust tudunk vele kialakítani
2)közvetve vagyunk képesek érzékelni ( megfelelő 1 lépcsős átalakító segítségével) amivel 1 segítő transzformáció révén érzékelhetjük (pld mikroszkóp, (erő) koncentrátor, koprimátor stb)
3)egyéb logikai levezetés révén elfogadjuk. (továbbá mások pletykáiból veszünk róla tudomást)

18. Def.

vászon, posztó, szövet, kelme ;-)))

19. Def.
A térben létező valós halmaz, amelyet alkotóelemei az egymással és a környezettel tanúsított kölcsönhatásai jellemeznek.

20. Def.
Az anyag a "tudatunktól függetlenül létező objektív valóság"... Legalább is így szerepel egyfajta patinás definícióként egy rég elfelejtett (?) műben.


21. Def.
Az anyag a tér gerjesztett állapota. Most már tudod? :) Buddha szerint: "minden forma üresség, minden üresség forma" A semmi pedig csak olyan lehet aminek nincs tulajdonsága ,vagyis kiterjedése sincs. Tehát a tér nemsemmi ...

22. Def.

Az anyag az energia legstabilabb állapota. Akár hogy szétütjük az elektront vagy a protont létrejön néhány muon ,pion ,neutrino /egy két fogaskerék:)/ ,de a másodperc tört része alatt újra csak elektronokat protonokat vagy fotonokat látunk. /neutron tizen-valahány perc alatt elbomlik, az se stabil /. Ezek szerint az energia legstabilabb állapotai {e- p+ gamma neutrino }...


23. Def.
Anyag? Minden amit el lehet lopni! Az energia is, az információ is, mind valamiféle anyagi dolog.
Erre még bizonyítékom is van! Az, hogy lopják!

24. Def.
Minden, ami nem gondolat.

 

Anyag definíciója és majdnem definíciójával kapcsolatos vitafórumok:
Index>>Fórum>>Vallás, Filozófia>>Definiálja valaki az anyag fogalmát !
Index>>Fórum>>Tudomány>> Az anyag definíciója

A bejegyzés trackback címe:

https://istenteszt.blog.hu/api/trackback/id/tr8312271452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2018.12.12. 19:13:18

"Szűkebb értelmezésben anyag az, ami feles spinű részecskékből áll.
Bővebb értelmezésben anyag minden létező, amely energiával rendelkezik."

forrás:
forum.index.hu/Article/viewArticle?a=149407033&t=9190095
süti beállítások módosítása